Unibet sponsrar Allsvenskan 2020

Allsvenskan och Svenska Spel har varit en kärlekssaga i 85 år men nu förändras tiderna rejält. Istället är det Kindred Group som via varumärket Unibet går in som huvudsponsor med start 2020. Det 6-åriga avtalet beräknas vara värt runt 900 miljoner kronor och en option finns på ytterligare sex år, vilket i sådana fall skulle öka värdet på avtalet till 1,8 miljarder kronor. Avtalet möjliggörs tack vare att spelmonopolet den 1 januari 2019 slopas och marknaden släpps fri.

Sedan 1934 har Svenska Spel varit huvudsponsor för svensk klubbfotboll men avtalet förlängs inte. Istället får de får trösta sig med att Svenska Fotbollsförbundet och Elitfotboll Dam förlängt sina avtal med spelbolaget i alla fall. Dersim Sylwan, General Manager för Unibet, har sagt att man alltid tidigare haft som mål att jobba med svensk idrott men att man inte kunnat tack vare monopolet.

Mer pengar till de allsvenska klubbarna

De allsvenska klubbarna är de stora vinnarna som först jublade över nytt tv-avtal med Discovery, därefter blev det alltså klart att man nu får Unibet som huvudsponsor. Skillnaden med Discovery istället för C More, och med Unibet istället för Svenska Spel, är att de allsvenska klubbarna får betydligt mer pengar.

Med mer pengar kan allsvenska klubbar bli mer konkurrenskraftiga ur ett internationellt perspektiv, och därför är det självklart att nyheterna välkomnas stort av såväl klubbar som fans. Exakt hur fördelningen ska ske mellan klubbarna är något man fortfarande diskuterar eftersom storklubbarna MFF, AIK, Göteborg, Hammarby och Djurgården lade fram ett ganska kontroversiellt förslag om att fördelningen skulle förändras, så att de som drar in mer pengar också får mer.

Slopandet av spelmonopolet öppnar upp

Det är nog allmänt känt idag att spelmonopolet från och med den 1 januari 2019 försvinner helt och hållet. Det innebär att Svenska Spel inte längre har ensamrätt på spel i Sverige. Istället är det så att spelbolag som vill bedriva verksamhet för svenska kunder i Sverige, måste ha en svensk licens för att erbjuda vadslagning, casino och andra spel.

Detta välkomnas stort i branschen eftersom det utesluter oseriösa aktörer, just eftersom de svenska kraven kommer vara tuffare än de från till exempel Curacao. Framförallt blev spelmonopolet förlegat den dagen bettingbolag online blev verklighet. Detta då utländska aktörer via nätet fortfarande har kunnat nå svenska kunder. Nu kommer istället dessa spelbolag att kriminaliseras, om de inte har svensk licens d.v.s.

Kindred Group med Unibet i spetsen är väldigt glada att man kunnat få till det här avtalet som ger mer pengar till svensk klubbfotboll samtidigt som det stärker Unibets varumärke inom fotboll ytterligare.