Betting på årets julvärd

Betting på årets julvärd i SVT är i full gång

Så här i november är det många svenskar som redan kommit in i den rätta julstämningen. Julen är ju en högtid full av traditioner och en av alla dessa är julvärden som önskar god jul i tv-rutan på julafton. Just nu är det många som undrar vem det kommer att bli i år. Därför är också betting årets julvärd i gång hos flera av våra svenska bettingsajter. Lägg ett bet du också och gissa vem som kommer att få tända ljuset på julafton i direktsändning.

Du hittar betting och odds på årets julvärd och andra stora händelser hos flera av de bettingsajter som vi rekommenderar här på oddssajter.se. Det är bara att klicka på bettingbolaget du vill spela hos så skickas du vidare till deras sajt.

Årets julvärd på SVT

Att slå på teven klockan tre på julafton är en djupt rotad tradition här i Sverige. Det är naturligtvis Kalle Anka som lockar många, en tradition som går tillbaka till år 1960 då programmet sändes i Sveriges television för första gången. Men innan Kalle dyker upp i rutan finns en annan viktig jultradition att följa. Det är när årets julvärd ska tända ljuset och önska alla välkomna till julaftonens tv-sändning. En tv-sändning som har runt fyra miljoner tittare varje år, vilket sätter den på en ohotad förstaplats.

Betting på årets julvärd

Ny julvärd varje år

Det var från början tv-personligheten Bengt Feldreich som hade detta viktiga uppdrag. Hans röst lever fortfarande kvar i form av sången som avslutar programmet om Kalle Anka, Ser du stjärnan i det blå? Efter honom var det Arne Weise som tog över. Varje år mellan 1980 och 2002, med undantag för åren 1988-1990, önskade han hela svenska folket en god jul.

Efter att Weise gick i pension har uppdraget varje år axlats av olika kända och folkkära karaktärer. Vi har de senaste åren bland annat kunnat se Lars Lerin, Tareq Taylor och Babben Larsson. Vem som blir vald i år är ännu hemligt och det är därför du just nu kan ägna dig åt betting på årets julvärd.

Betting på årets julvärd hos svenska bettingsajter

När en händelse är så här uppmärksammad brukar det inte ta lång tid innan bettingbolagen hänger på och erbjuder betting och odds på resultatet. Så är fallet även med betting på årets julvärd. Det finns redan nu odds på årets julvärd hos flera svenska bettingsajter. Bland annat hos flera av de bettingbolag som vi rekommenderar.

Favorit till årets julvärd

Den person som i år ligger i topp med lägst odds är en mycket känd svensk sångare och låtskrivare. Det är artisten Niklas Strömstedt. Att välja honom skulle ligga helt i linje med hur valet brukar se ut. En mycket välkänd och folkkär karaktär är det som brukar väljas ut. Det brukar också vara en person som inte kan klassas som politiskt laddad, utan det är en trivsam och behaglig person som många känner sympati för.

Odds för årets julvärd

Som vanligt när det gäller odds så sätts de utifrån principen att ju lägre odds, desto större sannolik, och vice versa. Det är ju själva grundidén med odds. Att en händelse som är mest sannolik att ske också betalar ut lägst vinst. En högoddsare däremot kan betala ut desto mer. Odds för årets julvärd sätts så klart utifrån denna princip. Trevliga och folkkära personligheter som tv-kockar, programledare och artister hamnar ofta på låga odds.

Politiker eller debattörer skulle få skyhöga odds, om de ens fanns med i diskussionen. En riktig högoddsare inför valet av årets julvärd skulle kunna vara namn som Stefan Löfven eller Linda Skugge. Namn som hamnar högt upp på listan med låga odds är alltid personer som anses vara neutrala och utstrålar trivsel.

Årets julvärd odds, hela listan:

Niklas Strömstedt: 6.00

Carina Bergfeldt: 7.00

Jesper Rönndahl: 7.00

Farah Abadi: 8.00

Linnea Henriksson: 8.00

Oscar Zia: 10.00

Lasse Kronér: 10.00

Pernilla Wahlgren: 10.00

Parisa Amiri: 10.00

Per Andersson: 12.00

Nour El-Refai: 12.00

Johanna Nordström: 12.00

Mia Skäringer: 12.00

Suzanne Axell: 12.00

Björn Gustafsson: 12.00

Mark Levengood: 12.00

Anders Jansson: 12.00

Nassim Al Fakir: 12.00

Brita och Kalle Zackari: 12.00

Dessa odds är hämtade från bettingsajten Betson. Hos andra bettingbolag kan andra odds för årets julvärd förekomma.

Julvärdar genom åren

Under de över 60 år som SVT har haft sina sändningar på julafton med en julvärd så har det passerat många kända namn. Naturligtvis var det en speciell tradition som upprätthölls av legendarerna Bengt Feldreich och Arne Weise. Det var någonting mycket speciellt med att samma person alltid höll tittarna sällskap på julafton. De senaste 20 åren har i stället en ny tradition skapats med att välja ut en ny person varje år. Det brukar för det mesta gillas av tittarna men det har också hänt att det har blåst upp till tittarstorm.

2017 var det paret Lotta Lundgren och Erik Haag som var utvalda. Stor skandal tyckte tittarna, eftersom paret inte behagade sitta i tv-studion på julafton. I stället sändes ett förinspelat program. Fusk, skulle nog många anse då själva syftet med julvärden är att hålla tittarna sällskap på julafton. Speciellt då det finns många ensamma personer här i landet som vill känna av den speciella gemenskapen.

Som julvärd har vi tidigare bland annat sett:

2003: Lotta Bromé

2007: Anne Lundberg

2011: Kalle Moraeus

2016: Sanna Nielsen

2019: Marianne Mörck